Blog

Víz víz hőszivattyú

Mindenki tisztában van azzal, hogy a fosszilis energiaforrások helyett, – mint például a földgáz -, a megújuló energiaforrások kiaknázásáé a jövő. Magyarországon is egyre több újonnan épülő otthonban alkalmaznak megújuló energiaforrást, melynek több módozata közül is választhatunk. Természetesen a használatban lévő otthonok fűtési rendszerének korszerűsítése esetén is van lehetőség hőszivattyús rendszer kiépítésére. Mindkét esetben épületgépész szakember bevonásával lehet megtalálni az adott otthon adottságaihoz és természetesen a pénztárcához igazodó optimális megoldást.

A víz víz hőszivattyú alkalmazása során a vízben lévő energiát lehet kinyerni a víz segítségével. A víz víz hőszivattyú hőforrása lehet nyílt víz és kút is. Hazánkban a talajvíz hasznosítása optimális megoldást nyújt, hiszen annak hőmérséklete állandó. A víz víz hőszivattyú telepítése esetén egy nyerő és egy nyelő kút kiépítése szükséges, azonban gondolni kell rá, hogy állandóan elegendő víz álljon rendelkezésre a rendszer működtetéséhez.

Hőszivattyú radiátoros fűtéshez

A hőszivattyúk hőforrásukat tekintve lehetnek levegő-víz hőszivattyúk, melyek a környezeti levegő hőenergiáját hasznosítják, víz-víz hőszivattyú rendszerek, melyek a nyílt vizekből, illetve kutakból nyerik a hőenergiát, végül pedig a föld-víz hőszivattyús megoldás, melyek a talajkollektoros, valamint talajszondás változatok.

A különböző hőszivattyú rendszerek mindegyike rendkívül gazdaságos, fűtésre és hűtésre is egyaránt alkalmas, hiszen a hőszivattyú körfolyamata meg is fordítható.

A hőszivattyú rendszerek különböző hőleadó felületekkel vannak összekapcsolva, mint például radiátorok vagy a padlófűtés.

A hőszivattyú radiátoros fűtéshez a legkevésbé ajánlott, első sorban azért sem, mert a hőszivattyú egyik nagyszerű tulajdonságát, miszerint hűteni lehet vele, a radiátorokkal nem lehet megoldani.

Míg a fal-, és mennyezetfűtés esetében mindenhol egyforma a hőérzetünk, addig a radiátoros megoldás esetén csak a radiátorok közvetlen közelében érezhető a meleg, ezért sem ajánlatos a hőszivattyú radiátoros fűtéshez.

Víz víz hőszivattyú ár

Azok a családok, akik új otthonuk építését tervezik, legkevésbé számolnak a fosszilis energiák felhasználásával. Sokkal inkább a megújuló energiaforrásokat részesítik előnyben. A kínálkozó lehetőségek közül, mint például a napelemes rendszer, az elektromos fűtés vagy éppen a hőszivattyús rendszerek különböző változatai, mindenki a számára legmegfelelőbb fűtési, hűtési rendszer kiválasztására törekszik. Az optimális megoldás kiválasztásakor számos szempontot meg kell vizsgálni, melyben épületgépész szakember tud a legtöbbet segíteni.

A víz víz hőszivattyú ár tekintetében is különböző tényezők alakítják ki a bekerülés összegét. A víz víz hőszivattyú telepítésénél fontos, hogy a talajból kinyert vizet vissza is kell juttatni, ezért két kút létesítése szükséges. Az egyik kút gondoskodik a víz kinyeréséről, a másik pedig a visszajuttatásáról. Elengedhetetlen azonban, hogy a megfelelő vízmennyiségnek folyamatosan rendelkezésre kell állnia.

Víz víz hőszivattyú működési elve

A fűtéskorszerűsítés egyik módja lehet a víz víz hőszivattyús rendszer telepíttetése, melynek működési elve a következő: a hőszivattyú a talajvízből nyeri ki a hőenergiát. A víz víz hőszivattyú működéséhez két kútra van szükség. Az egyik kút szolgál a víz kinyerésére, a másik kút pedig arra szolgál, hogy a kinyert víz visszakerüljön a talajba. Ez a megoldás viszonylag költséges, hiszen körülbelül 100 méterre is le kell ásni és két előremenő, valamint egy visszatérő csövet is telepíteni kell. Ez a megoldás csak ott valósítható meg, ahol folyamatosan megfelelő vízmennyiség áll rendelkezésre.

Amennyiben Ön is víz víz hőszivattyú telepítése mellett teszi le a voksát, már a tervezés fázisában nagy körültekintéssel kell, hogy eljárjon. Gondolnia kell arra, ha nincs elegendő vízmennyiség a rendszer üzemeléséhez vagy netán a víz elapad, nem lesz tovább üzemképes az otthona fűtéséről és hűtéséről gondoskodó hőszivattyús rendszer.

Még több hasznos információk

További cikkeink

Víz víz hőszivattyú

Mindenki tisztában van azzal, hogy a fosszilis energiaforrások helyett, – mint például a földgáz -, a megújuló energiaforrások kiaknázásáé a jövő. Magyarországon is egyre több újonnan épülő otthonban alkalmaznak megújuló energiaforrást, melynek több módozata közül is választhatunk.

Részletek >>

Hőszivattyú radiátoros fűtéshez

A hőszivattyúk hőforrásukat tekintve lehetnek levegő-víz hőszivattyúk, melyek a környezeti levegő hőenergiáját hasznosítják, víz-víz hőszivattyú rendszerek, melyek a nyílt vizekből, illetve kutakból nyerik a hőenergiát, végül pedig a föld-víz hőszivattyús megoldás, melyek a talajkollektoros, valamint talajszondás változatok.

Részletek >>