Tudástár

Sok éves munkásságunk folyamán rengeteg kérdéssel, felvetéssel, tévhittel és kíváncsisággal találkoztunk. Természetes, hogy mindeki a számára lehető legoptimálisabb megoldást szeretné megtalálni, ezért összegyűjtöttük tudástárunkba azokat az alapvető információkat, melyek ismeretében könnyebb a tájékozódás és választás. 

A tudásanyag nem helyettesíti ugyan a szakembert, ezért szívesen válaszolunk az érdeklődők további kérdéseire. 

Split klíma

A split klímák kiemelkednek a halk és hatékony működésükkel. A kültéri egység a zajosabb komponenseket tartalmazza, így a beltéri egységen minimális a zajszint, ami kellemes és csendes légkört eredményez. Ezenkívül a split klímák rendkívül hatékonyak energiafelhasználás szempontjából, ami hosszú távon költségmegtakarítást eredményez.

 

Dual klíma

A dual split klíma rendszer előnye, hogy két különleges zónát alakíthatunk ki, és különböző hőmérsékletet állíthatunk be az egyes helyiségekben. Ez ideális megoldás lehet otthonokban, ahol a különböző helyiségekben eltérő hőmérsékleti igények vannak, vagy irodákban, ahol a dolgozók különféle komfortérzetet szeretnének elérni.

 

Klíma fűtés

A klíma fűtésének előnye, hogy egyetlen berendezéssel két funkciót lát el: hűtést és fűtést. Ezáltal egyetlen eszköz segítségével lehetőségünk van az egész év során kényelmes klímakörnyezetet biztosítani otthonunkban vagy munkahelyünkön.

 

Multi split klíma

A multi split klíma előnye, hogy egyetlen külső egységgel több helyiséget lehet felszerelni, ami költséghatékonyabbá teszi a telepítést. Ráadásul a belső egységek függetlenül működnek, így minden helyiségbe külön-külön beállíthatjuk a hőmérsékletet és a légáramlást.

 

Hűtő fűtő klíma

A hűtő fűtő klíma rendszer működése alapvetően a hőszivattyú elvére épül. A külső egység a külső levegőből vagy a talaj hőjéből vonja el a hőenergiát, majd ezt a hőt a beltéri egységekbe továbbítja. Nyáron a hőt kivonja a helyiségekből, ezáltal hűtést biztosít. Télen pedig a külső hőenergiát a beltéri egységekbe vezeti, és ezzel fűtést biztosít.

H tarifa klíma

A H tarifa klíma előnyei közé tartozik, hogy a klímaüzemeltetési költségek alacsonyabbak lehetnek az alacsonyabb tarifadíjak miatt. Ez különösen előnyös lehet azoknak, akik intenzív módon használják a klímaberendezést, például nyári hónapokban, amikor a hűtési igények magasak.

 

Klíma fogyasztása

A klímaberendezések elterjedése a melegedő időszakokban jelentős előnyöket nyújt a kényelmes és hűvös otthon vagy iroda megteremtésében. Azonban a klímák hosszú távú használata jelentős energiafogyasztással járhat, ami nemcsak pénztárca-barát, hanem környezetbarát szempontból sem ideális.

Ebben a cikkben megosztunk hét hatékony módszert a klíma fogyasztása csökkentésére, ami segíthet megtakarítani az energiaköltségeket és hozzájárulhat a fenntarthatóbb életmód kialakításához.

 

Inverteres klíma

Az inverteres klíma népszerű választássá vált az energiatakarékos és kényelmes hűtés és fűtés iránt érdeklődők körében. Ezek az eszközök az inverter technológiát alkalmazzák, amely lehetővé teszi a klíma teljesítményének folyamatos szabályozását a kívánt hőmérséklet fenntartása érdekében. Ebben a cikkben megosztunk néhány előnyt és információt az inverteres klíma kapcsolatban, bemutatva, hogy miért érdemes fontolóra venni ezeket a készülékeket energiahatékonyság és kényelem szempontjából.

 

Gree klíma

A Gree Electric Appliances 1991-ben alakult a kínai Zhuhaiban, a világ legnagyobb lakossági klímagyára, éves szinten 60.000.000 klímaberendezés gyártókapacitással. Több mint 90.000 alkalmazottat foglalkoztat, 16 – a világ különböző részein levő – gyártócsarnokkal, 929 teszt laboratóriummal, 96 kutatóközponttal rendelkezik. A Gree klíma a világ több mint 200 országában népszerű, Magyarországi vezérképviselete, a négyszeres MagyarBrands díjas és a KKV Top100-as Cool4u Kft. 2021-ben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

 

Daikin klíma

A Daikin közép-kelet európai központja 1999 óta működik Ausztriában, Bécsben. A Daikin Europe N.V. leányvállalataként prémium termékeket, megoldásokat és szolgáltatásokat kínálnak a Daikin klíma, a beltéri levegőminőség és szellőztetés, az energiahatékony Daikin klíma fűtés és hűtés, kereskedelmi Daikin klíma hűtés, valamint használati melegvíz-készítés területén.

 

Panasonic klíma

Gyártó és K+F létesítményinek kiterjedt hálózatával a Panasonic klíma olyan innovatív termékekkel szolgálja ki vásárlóit, amelyek élvonalbeli technológiájuknak köszönhetően világszerte új mércét állítanak fel a légkondicionálók területén. A globális jelenlétét folyamatosan növelő Panasonic klíma csúcsminőségű, nemzetközi termékeivel átlépi a földrajzi határokat.

 

3 5 kw klíma

A 3 5 kw klíma teljesítményű hűtő-fűtő klímaberendezések több előnnyel rendelkeznek. Először is, képesek hatékonyan hűteni és fűteni a környezetüket, így a kívánt hőmérsékletet egész évben fenntarthatjuk. Ez különösen hasznos az olyan régiókban, ahol az évszakok között jelentős hőmérsékletváltozások tapasztalhatók.

 

Klíma kültéri egység elhelyezése

Megfelelő távolságok és légáramlás:

Az előírt távolságok betartása a falaktól, ablakoktól és más akadályoktól.

Az optimális légáramlás biztosítása az egység körül, hogy megakadályozzuk a hőfelhalmozódást és a hatékony hőleadást.

Hőszivattyú

A Hőszivattyú klíma rendszer egyik fő előnye a nagy energiahatékonyság. A hőszivattyúk képesek a környezetből kiaknázni a meglévő hőt és átalakítani azt hűtési vagy fűtési energiává. Ez nem csak költséghatékony, hanem környezetbarát megoldást is jelent.

Ezenkívül a Hőszivattyú klíma rendszer rendkívül kényelmes működést biztosít. 

Hőszivattyús rendszer

Az árakat a következő tényezők befolyásolhatják:

Hőszivattyú típusa: A különböző típusú hőszivattyúk (levegő levegő, levegő víz, talajszondás, monoblokk stb.) eltérő árkategóriába tartozhatnak. A hőszivattyú típusa és teljesítménye nagyban befolyásolja a telepítési költségeket.

Hőszivattyús fűtés

A hőszivattyúk kihasználják a természetes hőforrásokat, például a talajhőt vagy a levegő hőjét, és átalakítják azt fűtési energiává. Ez a folyamat energiatakarékos, mivel a hőszivattyú több energiát termel, mint amennyi elektromos energiát felhasznál.

Egy másik előnye a hőszivattyús fűtésnek az, hogy egyetlen rendszerrel mind a fűtést, mind pedig a hűtést ellátja. Ezáltal az év minden időszakában optimális komfortot biztosít otthonodban.

Hőszivattyú
klíma

A Hőszivattyú klíma rendszer egyik fő előnye a nagy energiahatékonyság. A hőszivattyúk képesek a környezetből kiaknázni a meglévő hőt és átalakítani azt hűtési vagy fűtési energiává. Ez nem csak költséghatékony, hanem környezetbarát megoldást is jelent.

Ezenkívül a Hőszivattyú klíma rendszer rendkívül kényelmes működést biztosít. 

Hőszivattyú fan coil

A fan coil egységek könnyű telepítésének köszönhetően a Hőszivattyú fan coil rendszer gyorsan és egyszerűen működésbe helyezhető. Ezek a hűtő-fűtő egységek a falon vagy a mennyezeten helyezkednek el, és diszkréten illeszkednek a lakás bármely helyiségébe.

 

Levegő víz hőszivattyú

A levegő víz hőszivattyú működése egyszerű: a rendszer a kültéri levegőből vonja el a hőt, majd ezt a hőt átalakítja fűtési vagy hűtési energiává. Ez a rendszer az év minden időszakában hatékonyan működik, mivel a külső levegőből mindig elérhető hőenergia.

 

Monoblokk hőszivattyú

A monoblokk hőszivattyúk kiválóan alkalmazhatók olyan helyeken, ahol nincs lehetőség külön kültéri és beltéri egység telepítésére. Az egyszerű telepítésnek köszönhetően a monoblokk hőszivattyú gyorsan üzembe helyezhető és használatba vehető.
Ezek a rendszerek rendkívül hatékonyak, hiszen a kompresszor közvetlenül a hőcserélővel van együtt, így minimális hőveszteség van a rendszerben. Ezáltal energiatakarékos működést biztosítanak, és segítenek csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket.

Levegő levegő hőszivattyú

A Levegő levegő hőszivattyú működése során a kinti levegőből kinyer hőt és azt továbbítja a belső térbe. Ezáltal képes fűteni a helyiségeket hideg időjárási körülmények között, és hűteni azokat meleg időben.
Ez a rendszer nagyon hatékony, mivel a hőszivattyú kihasználja a rendelkezésre álló hőenergiát a környezetből, és azt továbbítja a házba. Ez csökkenti a fűtési és hűtési költségeket, és hozzájárul az energiamegtakarításhoz.

Mekkora hőszivattyú kell?

Elsőként az otthon méretét kell figyelembe venni. A helyiségek térfogatának és az épület szigetelésének ismerete segít meghatározni a szükséges hőteljesítményt és hogy mekkora hőszivattyú kell. Egy nagyobb méretű otthonhoz nagyobb hőszivattyú szükséges, míg egy kisebb otthon esetén kisebb teljesítményű hőszivattyú is elegendő lehet.

 

Talajszondás hőszivattyú

A talajszondás hőszivattyú működése során talajszondák kerülnek beágyazásra a talajba. Ezek a szondák hőcsere-rendszert alkotnak, amelyek átveszik a talaj hőjét. A hőszivattyú ezt a hőt használja fel fűtésre vagy hűtésre, és továbbítja azt a rendszerbe.

Ez a rendszer kiváló hatékonyságot nyújt, mivel a talajban található hőenergia folyamatosan rendelkezésre áll. Emellett a talajszondás hőszivattyú környezetbarát megoldás, mivel nem használ fosszilis tüzelőanyagokat, és minimális szén-dioxid-kibocsátással működik.

Épületgépészet

Az épületgépészet kulcsfontosságú szerepet játszik minden épület kényelme és hatékonysága szempontjából. Ez a terület foglalkozik az épület belső klímájának fenntartásával, beleértve a fűtést, hűtést, szellőztetést és vízellátást. Az épületgépészek olyan rendszereket terveznek és kiviteleznek, amelyek megfelelnek az épület és a lakók igényeinek, miközben energiahatékonyságot és fenntarthatóságot is biztosítanak.

Felületfűtés

A felületfűtés alacsony hőmérsékletű rendszer, amely kíméletesen és hatékonyan fűti az épületet. Az alacsony hőmérséklet miatt kevesebb energiát igényel a működéshez, így csökkenti az energiafogyasztást és az energiaköltségeket. Ezáltal környezetbarát és gazdaságos megoldást kínál.

 

Légtechnika

A légtechnika rendszerek sokféle lehetőséget kínálnak, például a hővisszanyerős szellőzés, a klímaberendezések, a légcsatornák és a légkezelő egységek. Az intelligens vezérlés lehetővé teszi a pontos és hatékony szabályozást az egyes helyiségekben, így a felhasználók testre szabhatják a klímát az igényeiknek megfelelően.

 

Szellőztető rendszer

A megfelelő szellőztető rendszer kritikus fontosságú az épületekben az egészséges és kényelmes beltéri klíma biztosításához. A szellőztető rendszerek levegőt cserélnek az épület belsejében és a külső környezet között, így friss levegőt juttatnak be, és eltávolítják a szennyezett, párás levegőt.

 

Hővisszanyerős szellőztető rendszer

A hővisszanyerős szellőztető rendszer az épületek energiahatékonyságának és környezettudatosságának növelésére szolgáló modern és hatékony megoldás. Ez a rendszer lehetővé teszi a szellőző levegő előmelegítését vagy lehűtését, mielőtt az bejutna az épületbe vagy elhagyja azt. Ennek az eljárásnak köszönhetően az épületbe beáramló friss levegő energiája nem veszik kárba, hanem a már használt levegőből visszanyert hőt hasznosítja.

Vízszerelő, vízvezeték szerelő

A vízszerelő, vízvezeték szerelő teljes körű szolgáltatással áll a lakosság szolgálatában. Az ő feladatkörébe tartozik az épületek hideg-, melegvíz ellátásának megvalósítása a vízóra aknától kiindulva, a tervdokumentációnak mindenben megfelelően. Szintén a vízszerelő, vízvezeték szerelő végzi az épületen belüli szennyvíz elvezető hálózat és csatlakozások szakszerű kiépítési munkáit. Nem csak az otthonunk teljes víz-, és csatornahálózatának kiépítését valósítja meg, hanem számos más, vízszereléssel kapcsolatos munkafolyamatot is elvégez, mint például a csaptelepek szerelése, javítása, zuhany-, kád beszerelése, WC tartály beépítése/cseréje. 

Padlófűtés

Elérkezett az idő, hogy megújuló energiaforrások felhasználásával alakítsuk ki otthonunk fűtési, hűtési rendszerét. Ezt több szempontból is érdemes fontolóra vennünk. Az utóbbi időben megnövekedtek a fosszilis energia árak, a rohamos technikai és technológiai fejlődés hatására az épületgépészeti termékeket gyártó cégek egyre korszerűbb, energia-, és költséghatékonyabb berendezéseket gyártanak és értékesítenek a felhasználók számára. Sajnálatos módon a környezetszennyezés nem várt mértéket öltött, mely szintén kényszerítő tényező, hogy megújuló energiaforrások felhasználására váltsunk.

 

Bosch
szerviz

A Bosch gázkészülékek időszakos karbantartási munkáinak elvégzésére komoly hangsúlyt kell fektetni minden háztartásban. Amennyiben a karbantartási munkák elvégzése nem szakszerűen történik, a Bosch berendezések biztonságos működését nem lehet garantálni. A kötelező jelleggel elvégzendő karbantartást bízza a Bosch szerviz szakembereire. A Bosch szerviz munkatársai kvalifikált szakemberek, akik rendelkeznek a megfelelő szaktudással és eszközökkel. 

Bosch kazán szerviz

Az 1880-as évek végén Németországban megalapított Bosch cég mára már világhírnévnek örvend. A fűtéstechnikai berendezéseket gyártó cégek neves képviselői között tartják számon. A Bosch cég által gyártott kazánok csúcstechnológiával készülnek, működésük biztonságos. A német cég Magyarországon már 1942-ben 28 db Bosch szervizzel büszkélkedhetett. 

Bosch
gázkazán

A Bosch márkanevet talán már nem kell senkinek sem bemutatni. Azt viszont már kevesebben tudhatják, hogy 1898 óta kaphatóak a Bosch cég által előállított termékek Magyarországon. A német Bosch vállalat szlogenje: „Életre tervezve” önmagáért beszél. A Bosch cég elkötelezett a környezetvédelem mellett is. Szerte a világon több, mint 400 telephellyel rendelkezik, melyek 2020 első negyedéve óta karbonsemlegesek. A német cég jövőbeli növekedésének alapja innovatív erejében rejlik.

Bosch
kazán
hibakód

A Bosch kazán üzemelése során adódhatnak apróbb meghibásodások. Ezek közül néhányat saját magunk is ellenőrizhetünk, melyeket házilag orvosolni is tudunk. Ilyen meghibásodás lehet például, ha elégtelen a víznyomás vagy például nem ég az őrláng, esetleg át kell állítani a termosztátot. De koránt se gondoljuk, hogy bármilyen meghibásodást házilag orvosolni tudunk. Bár a gyártó cég által mellékelt kézikönyvben szerepel a Bosch kazán hibakód táblázat, de ez mindössze csak arra szolgál, hogy a meghibásodás beazonosítható legyen. 

Bosch
kondenzációs
gázkazánok

Ön is szeretne energiatakarékos módon fűteni?
Hazánkban egyre több háztartásban kerül korszerűsítésre az elavult, energiafaló fűtési rendszer, hiszen a fosszilis energia ára jelentősen megemelkedett. Az otthonok utólagos hőszigetelése, a fűtési rendszer modernizálásával egyetemben szolgálhat az egyik jó megoldásként. Akik a gázüzemű kazánok használata mellett kötelezik el magukat, számukra a megfelelő megoldást a Bosch kondenzációs gázkazánok jelentik. 

Wolf
kazán
szervíz

Napjainkban szinte minden háztartásban arra törekszenek a családok, hogy csökkenteni tudják energiafelhasználásukat. Ennek számos módja létezik, mint például a homlokzat és a tető utólagos szigetelése. Azonban az elavult hagyományos fűtési rendszerek felújítása legalább olyan nagy fontossággal bír, mint a hőszigetelés. A szokványos kazánokat egyre többen cserélik le az energiahatékony üzemelésű kondenzációs gázkazánokra, melyek energiafelhasználása jóval alacsonyabb, így a fűtési számlában jelentős költségek spórolhatók meg hosszú távon.