Tudástár

Padlófűtés

Elérkezett az idő, hogy megújuló energiaforrások felhasználásával alakítsuk ki otthonunk fűtési, hűtési rendszerét. Ezt több szempontból is érdemes fontolóra vennünk. Az utóbbi időben megnövekedtek a fosszilis energia árak, a rohamos technikai és technológiai fejlődés hatására az épületgépészeti termékeket gyártó cégek egyre korszerűbb, energia-, és költséghatékonyabb berendezéseket gyártanak és értékesítenek a felhasználók számára. Sajnálatos módon a környezetszennyezés nem várt mértéket öltött, mely szintén kényszerítő tényező, hogy megújuló energiaforrások felhasználására váltsunk.

A padlófűtés elektromos árammal történő üzemeltetése sokkal energia-, és költséghatékonyabb, mint a szokványos gázüzemű fűtési mód. Lehetőség van az elektromos padlófűtés rendszerét akár napelemes rendszerrel is kombinálni, mely még sokkal hatékonyabbá és költségkímélőbbé teszi fűtési rendszerünket. A padlófűtés ily módon történő kialakításával ráadásul a környezetünk védelméért is sokat tehetünk.

A padlófűtésnél 2 lehetőség kínálkozik, a hagyományos vizes rendszer vagy az elektromos padlófűtés.

A padlófűtés korszerű infra fűtőfóliával történő kivitelezése által, szemben a hagyományos padlófűtéssel, elkerülhetjük a szálló port, egészségesebb környezetet biztosítva családunk számára.

Röviden, tömören........

A padlófűtés egy kényelmes és energiahatékony fűtési megoldás az épületekben. Ez a rendszer a padlóba beépített fűtőkábelek vagy csövek segítségével melegíti fel a padlót, ami aztán hőt sugároz az egész helyiségbe. A padlófűtés egyenletes hőeloszlást biztosít, nincs szükség radiátorokra vagy konvektorokra, ami szép és tágas belső teret eredményez.

A rendszer energiahatékonysága csökkenti az üzemeltetési költségeket és az allergiás reakciók kockázatát. Ha kényelmes és takarékos fűtést keres, érdemes megfontolni a padlófűtés telepítését.

Amint az előző fejezetben is kitértünk rá, a radiátor és padlófűtés bekötése az elektromos hálózaton keresztül is történhet. A padlófűtés egy alacsony vízhőfokú rendszer, ami azt jelenti, hogy a fűtési rendszer üzemeltetéséhez elegendő a cirkuláló vizet 35-42 Celsius fokig felfűteni. A padlófűtés csőhálózat csöveinek átmérője kicsi, emiatt jelentősen kisebb vízmennyiség is elegendő az optimális hőmérséklet eléréséhez a helyiségben. A másik nagy előnye, hogy a padlófűtés csövei a helyiség egész területét behálózzák, ezáltal egyenletes hőelosztást biztosítanak. A padlófűtést radiátorok felszerelésével is kombinálni szokták a hatékonyság növelésének érdekében. A radiátor és padlófűtés bekötése komoly szakértelmet követel meg, ezért csak megbízható, gyakorlott, szakirányú végzettséggel rendelkező épületgépész szakembert bízzon meg a munka kivitelezésével, mely fűtési rendszerének biztonságos, hatékony üzemeltetését is hosszú távon biztosítja.

Padlófűtés rétegrend

A padlófűtés igen közkedvelt fűtési mód. Manapság azonban már nem csak a hagyományos padlófűtés kialakításával tehetjük komfortossá otthonunkat. Amennyiben a korszerű fűtőfóliát választjuk, elkerülhetjük a szálló por kialakulását, mely az arra érzékenyek körében akár légúti megbetegedéshez is vezethet. Az intelligens fűtőfólia felhasználásával készülő padlófűtés rétegrend kialakításakor sík felületet szükséges létrehozni, mely újonnan épülő építmény esetében jelentheti a hungarocell szigetelést vagy pedig a betonréteget. A padlófűtés rétegrendjének sík felülete felújítás során lehet ugyanúgy a beton, illetve egy parketta réteg is.

A padlófűtés rétegrend laminált parketta esetén a következők szerint alakul: a laminált parketta alá iszappapír réteg kerül, melyet egy 4-5 cm vastag betonréteg követ, ezután a földelő háló, majd párazáró fólia, utána az intelligens fűtőfólia kerül elhelyezésre, melyet 5 mm-es hőtükör követ, arra kerül a szigetelés, mint például egy lépésálló hungarocell réteg, végül pedig a betonréteg.

Amennyiben PVC burkolatot, tömör fa parkettát vagy hidegburkolatot választunk, a padlófűtés rétegrend némileg módosul.

Padlófűtés kalkulátor

Amikor egy új otthon építésére kerül sor, már a tervezés folyamán lehetőség van a kiválasztott burkolatnak megfelelően kialakítani a padlófűtés rétegrendjét. Azonban, amennyiben elektromos áram működtetésével kívánjuk a padlófűtést üzemeltetni, ezt megtehetjük bármikor. Bölcs döntést hozunk, ha a fűtőszőnyeg telepíttetését választjuk, mivel ez nem csak kiegészítő-, hanem teljes értékű fűtésként is 100%-ban megállja a helyét. Előnye abban is rejlik, hogy meglévő padlóburkolat esetén is telepíttethetjük, hiszen helyigénye minimális, nem szükséges a padló feltörése sem, hiszen bármilyen meglévő járófelületre könnyedén elhelyezhetjük a szőnyegszerű padlófűtést. A padlófűtés bármelyik módozatát is válassza, padlófűtés kalkulátor segítségét is igénybe veheti, ám akkor jár el a legbölcsebben, ha padlófűtés kalkulátor helyett épületgépész szakemberrel konzultál, aki mindenre kiterjedő figyelemmel tud részletes felvilágosítással szolgálni az Ön számára.

Padlófűtés termosztát

Amint azt az előző bekezdésekben már taglaltuk, a padlófűtésnek számos előnye és változata is van. Különböző megoldások közül válogathatunk, akár új otthon építése előtt állunk, akár egy fűtéskorszerűsítés során kerítünk sort padlófűtés kialakítására. Eldönthetjük, hogy melyik padlófűtési megoldást választjuk, a vizes rendszerű padlófűtést-e vagy az elektromos padlófűtést, melynek szintén több változata van. Amennyiben infra padlófűtés mellett döntünk, a következő előnyöket élvezhetjük: esetleges penészedés kialakulásának elkerülése, hatékony és egyenletes hősugárzás, nem keletkezik szálló por, nem hevül túl a padló.

A padlófűtés termosztát segítségével optimálisan üzemeltethető. Amennyiben padlófűtés mellett döntünk, a padlófűtés termosztát feltétlenül két szenzoros érzékelésű kell, hogy legyen. A belső érzékelő az általunk kívánt és beállított hőmérséklet szerint szabályozza a padlófűtést, a külső termosztát pedig érzékeli a külső hőmérsékletet.

Padlófűtés légtelenítése

A padlófűtés széles körben kedvelt fűtési megoldás, melynek ma már több fajtája is létezik. A konvekciós fűtési módhoz képest lényegesen gazdaságosabb, mivel a rendszerben alacsony hőmérsékletű (35-40 Celsius fok) víz cirkulál. A csövek szűk keresztmetszetének köszönhetően jóval kisebb vízmennyiség is elegendő. Szemben egy radiátoros fűtéssel, a padlófűtés csövei behálózzák az egész helyiség területét, ezért mindenhol egyenletes a hőmérséklet. Biztosan megfigyelte már Ön is, hogy lábról a legkönnyebb felfázni, azonban padlófűtésnél ez a veszély sem áll fenn.

Ha nincs automata légtelenítő szelep beépítve, a padlófűtés manuális légtelenítése elengedhetetlen feladat a fűtési rendszer beindítása előtt. Ha a padlófűtés légtelenítése szakszerűtlenül van elvégezve, esetleg elmarad, a fűtés veszít hatékonyságából. Ha levegős a rendszer, a korrodálódás veszélye is növekszik. A padlófűtés légtelenítése a légtelenítő csavar segítségével lehetséges. Azonban arra is figyelmet kell fordítani, hogy a légtelenítés elvégzése után leeshet a nyomás a kazánban, ezért utána kell tölteni, s közben folyamatosan végezni a légtelenítést.

Elektromos padlófűtés

Amint az előző bekezdésben már utaltunk rá, ma már több változata is létezik a padlófűtésnek. Míg a szokványos padlófűtés régebben gáz üzemmóddal üzemelt, addig ma már az elektromos padlófűtés van terjedőben. Ennek többek között az az oka, hogy az elektromos padlófűtés jóval hatékonyabb, üzemeltetése sokkal energia-, és költséghatékonyabb a hagyományos gázüzemű padlófűtéssel szemben. A másik lényeges különbség, hogy az elektromos árammal üzemeltetett padlófűtés esetén nincs károsanyag kibocsájtás, így mi magunk is jelentősen hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez. Maradva a szokványos fűtési mód és az elektromos padlófűtés közötti összehasonlításnál, fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az elektromos padlófűtésben cirkuláló víz hőfoka mindössze 35-40 Celsius fok, míg a szokványos rendszerben 80-85 Celsius fokos víz cirkulál. Akármelyik padlófűtésről legyen szó, a légtelenítésről gondoskodni kell a hatékonyság megtartása érdekében. A légtelenítésnél körültekintően kell eljárni, ügyelni kell rá, hogy a víz utántöltése is megtörténjen.

Infra padlófűtés

Ha visszaemlékszünk, általános iskolai tanulmányaink során megtanultuk, hogy a padlófűtést már elődeink is előszeretettel alkalmazták, manapság pedig már az egyik legelterjedtebb fűtési mód. A régebben megszokott, gázkazánhoz kapcsolt padlófűtési mód napjainkra szinte teljesen kiszorul. Történik ez részben a fosszilis energiaárak emelkedésének, valamint a robbanásszerű technikai és technológiai fejlődésnek köszönhetően. Aki napjainkban építkezik, már nem a gázüzemű fűtést választja, hiszen több, sokkal korszerűbb fűtési mód közül is választhat. A padlófűtés egyik korszerű módozatát kiragadva, fel kell hívnunk a figyelmet a méltán közkedvelt intelligens fűtőfóliára, melynek számos előnye van. Az infra fűtőfóliával jóval nagyobb fűtési hatékonyság érhető el, igazán takarékos fűtési mód, nincs szálló por a levegőben, de annak antibakteriális hatásáról se feledkezzünk meg. Az infra padlófűtés integrálhatósága egyszerű, kis anyagi ráfordítással is megvalósítható.

Padlófűtés előremenő hőmérséklet

A padlófűtésnek alapvetően két válfaját különböztetjük meg egymástól. Az egyik, amikor a lefektetett csővezetékben víz áramlik, a másik, mely manapság egyre közkedveltebb, az elektromos padlófűtés, amelyet fűtőkábelek vagy ún. fűtőfilm felhasználásával alakítanak ki. Ez utóbbit számos előnye miatt előnyben részesítik a felhasználók. A hagyományos radiátoros fűtés kialakításával szemben a fűtőkábeles vagy a fűtőfilmes padlófűtés sokkal kisebb anyagi ráfordítással kivitelezhető, ráadásul nem csak az újonnan épülő otthonokban, hanem a már használatban lévő építményekben is alkalmazható.

Míg a régi gyakorlat szerint 40-45 Celsius fokos padlófűtés előremenő hőmérséklet alkalmazása volt szokásos, addig napjainkban a korszerű épületszerkezeteknek köszönhetően elegendő a 30-35 Celsius fokos padlófűtés előremenő hőmérséklet. Ez utóbbival 60-65 W/m2 teljesítmény is elérhető. A napjainkban alkalmazott korszerű padlófűtési mód kialakításához szemben a korábban alkalmazott 20 x 2,0 mm csőátmérővel szemben, 17 x 2,0 mm, illetve 14 x 15 mm csőátmérő a megszokott. Ennek az az előnye is megvan, hogy a szerelése gyorsabb és egyszerűbb is. Meglévő építmények korszerűsítésénél a 10,1 x 1,1 mm-es csőátmérő is elegendő lehet.

Miért minket válasszon?

Számos oka van miért vagyunk a legjobb választás az Ön számára, így csak néhányat sorolunk fel:

  1. Szakértő és tapasztalt csapat vagyunk. Megfelelő képzettségünk és szakértelmünk van klíma telepítés tekintetében. Megbízhatóak és leinformálhatóak vagyunk.
  2. Minőségi munkát végzünk. Minden klíma telepítés a legjobb minőségben és precízen történik. Munkáinkat referenciákkal tudjuk igazolni.
  3. Minden esetben figyelembe vesszük az egyedi igényeket. Minden munka más, ezért rugalmasan alkalmazkodunk az Ön igényeihez.
  4. Gyorsan és hatékonyan dolgozunk. Tudjuk, hogy az idő mindenkinek fontos, ezért igyekszünk a lehető legrövidebb idő alatt elvégezni a klíma telepítést.
  5. Az általunk elvégzett munkára garanciát vállalunk, valamint külön megállapodás alapján elvégezzük az időszakos karbantartási munkákat is.

Válasszon minket, biztosan a legjobb szolgáltatást kapja a legjobb minőségben.

Kérjen személyre szabott árajánlatot!

72 órán belül személyre szabott árajánlat!

Padlófűtés ár

Attól függően, hogy konvekciós vagy sugárzó rendszerű padlófűtés kiépíttetése mellett döntünk, változik a padlófűtés ár is. Azonban a padlófűtés ár más meghatározó tényezőktől is függ, mint például, mekkora és hány helyiséget kívánunk fűteni, a hagyományos vizes rendszerű vagy az elektromos padlófűtés kialakítására kerül-e sor. Folytatva a felsorolást, megfontolandó, hogy kombináljuk-e a padlófűtést napelemes rendszerrel vagy az egyre inkább teret hódító hőszivattyús rendszert választjuk. Mivel a fűtési rendszer kialakításához vagy éppen a fűtéskorszerűsítéshez felhasznált berendezések, szerelvények márkája és minősége eltérő, az áruk is különbözik egymástól. Számolni kell azzal, hogy padlófűtés kiépítését csak jó minőségű, teljesen sík, repedezés mentes alapon lehet megvalósítani. Ha ez nem áll rendelkezésre, ennek létrehozása is a padlófűtés ár egyik összetevője lesz. Forduljon fűtésszerelő szakemberhez, aki részletes felvilágosítással szolgál a különböző fűtési módokkal kapcsolatban.

Padlófűtés cső ár

Annak is, aki új otthon építése előtt áll és az is, annak is a meglévő otthonát szeretné korszerűsíttetni, alaposan körbe kell, hogy járnia a különböző korszerű fűtési megoldásokat. Számba kell venni, melyik fűtési megoldás képes megvalósítani az igényeknek és pénztárcának leginkább megfelelő fűtési módot. Egy megbízható, gyakorlattal rendelkező fűtésszerelő szakember sok segítséget tud ebben nyújtani. Részletesen ismertetni tudja az egyes fűtési módozatok előnyeit és hátrányait, biztonsággal ki tudja választani az Ön otthonához leginkább megfelelő fűtési rendszert.

Manapság igen kedvelt a padlófűtés, hiszen üzemeltetése gazdaságos, főként, ha az elektromos változatot választjuk, melyet akár még napelem rendszerhez vagy hőszivattyú rendszerhez is csatlakoztathatunk, ezáltal akár minimálisra is csökkenthetjük fűtési számlánkat. A padlófűtés cső ár függ a felhasznált cső minőségétől és mennyiségétől. A kereskedelmi forgalomban számos gyártó termékei megtalálhatók, ezért a padlófűtés cső ár a márkától is függ.

Klíma
szerelés

Hőszivattyús
rendszerek

Épületgépészet,
kazánszerelés

Gyakori kérdések

Padlófűtés cső

A padlófűtés nem véletlenül örvend napjainkban nagy népszerűségnek. A padlófűtés üzemeltetése kényelmes, a radiátoros fűtési móddal szemben jóval gazdaságosabb, hiszen manapság a padlófűtés cső hálózatában elegendő a 30-35 Celsius fokos előremenő hőmérséklet, míg egy hagyományos radiátoros fűtési rendszernél 80-85 Celsius fokosra kell felmelegíteni a cirkuláló vizet, hogy biztosítsuk megfelelő komfortérzetünket. A padlófűtés másik előnye az is, hogy nincs helyigénye, mint a radiátornak, nem befolyásolja a helyiség berendezhetőségét. A padlófűtés cső tekintetében fontos megemlíteni, hogy a régebben használatos, nagyobb átmérőjű padlófűtés cső már a múlté. Manapság már nem a 20 x 2,0 mm csőátmérő a használatos, hanem a 17x 2,0 mm, illetve 14 x 15 mm-es csőátmérő, mely sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá is teszi a szerelést. Még ennél is kisebb keresztmetszetű (10,1 x 1,1 mm) csöveket alkalmaznak a már használatban lévő építmények fűtésének korszerűsítésénél.

Padlófűtés osztó gyűjtő

Míg a közelmúltban még csak a fosszilis energiával üzemeltetett fűtési rendszerek biztosították az otthonok melegét, addig napjainkban több különböző korszerű fűtési rendszer is rendelkezésünkre áll. A padlófűtésnek is van ma már több módozata is, melyek számos előnnyel rendelkeznek. Amennyiben Ön is a padlófűtés nyújtotta kényelmet szeretné választani, kérjen részletes tájékoztatást egy gyakorlott és megbízható fűtésszerelőtől. Más-más lehetőségek kínálkoznak egy újonnan épülő otthon esetében és megint más egy meglévő otthon fűtési rendszerének korszerűsítése alkalmával. Természetes, hogy mindenki más és más igénnyel rendelkezik, de az is, hogy az anyagi lehetőségek is különbözőek. A padlófűtési rendszer kialakításához különböző épületgépészeti anyagokat kell beépíteni, melyek márkánként és minőségben változóak, így az árak tekintetében is különböznek. A padlófűtés osztó gyűjtő a padlófűtési rendszernek egyik legfontosabb eleme, hisz ehhez kapcsolódnak a csövek. A padlófűtés osztó gyűjtő szolgál a rendszerben cirkuláló víz megfelelő áramoltatására.

Padlófűtés rendszerlemez

A padlófűtésnek számos előnye van a hagyományos radiátoros fűtési rendszerrel szemben. Ennek köszönhetően manapság már szinten minden otthonban megtalálható. A padlófűtés kivitelezése a manapság kapható korszerű anyagoknak köszönhetően meglehetősen egyszerű. A fűtéscsövek biztonságos, fix rögzítésére, valamint az optimális hőszigetelésre szolgál a „pogácsás” padlófűtés rendszerlemez. Ez a korszerű, formahabosított padlófűtés rendszerlemez lehetővé teszi, hogy rögzítő elemek nélkül lehessen lefogatni a padlófűtés csöveit. Az optimális hőleadás érdekében estrich beton fogja körbe a fűtéscsöveket, az alátámasztásról pedig a távtartók szolgálnak. A 16-22 mm keresztmetszetű padlófűtés csövek rögzítésére a padlófűtés rendszerlemez alkalmas. A kivitelezés során ügyelni kell rá, hogy az estrich réteg vastagsága minimum 45 mm legyen a cső fölött. Szükség esetén a lépészaj szigeteléséről is gondoskodni kell, valamint nagy körültekintés szükséges a csövek helyreillesztésekor, nehogy megsérüljenek.  

partnereink

Akikkel együtt dolgozunk!

Visszajelzések

Rólunk mondták

Szívesen és büszkén mutatunk néhányat Megbízóink visszajelzései közül!

Amikor megkerestük őket, még nem tudtuk pontosan, mi lehet a jó megoldás számunkra. A pontos munkavégzés mellett a tanácsokért és javaslatokért is hálásak vagyunk. Köszönet! Csak ajánlani tudom őket.

Hőszivattyús rendszer klímához

Köszönjük a tanácsokat, precíz munkát és korrekt hozzáállást. A csapat időben végzett, ahogy megígérték, maguk után rendet hagytak, amiért külön köszönet.

Fűtési rendszer korszerűsítése

Gyorsan választ kaptunk az ajánlatkérésünkre. Tisztáztuk a részleteket és elkezdődött a munka. Minden rendben volt, legközelebb is őket választjuk! Köszönettel a Varga család Érdről!

Egyszerűsített kazáncsere